torstai 20. marraskuuta 2008

Tee-Itse-kirurgia ylioppilasaineeksiko?

Autoja, sirukortteja, iPodeja ja tietokoneita ei kotona korjata. Iltapuhteena ei enää parkita nahkasuikaleita mäystimien ja silmäluomien paikkausta varten, nikkaroida uusia pajuvanteita kirkkokärryihin tai kuivata sudenmarjoja helmitaulupyörylöiksi, heh, ehei, kuten kirsi virtanen sanoisi. Mutta olemmeko nähneet perheiden elättäjät iltaisin suprakeraamisen kohdelampun valossa edes pakastimen konehuoneessa kyyristelemässä, jakoavain iloisesti kilahdellen, protestanttisten työrallien viheltelyn lomassa hyväntuulisia kirouksia helkäytellen. Tai onko tavallinen näky äitimme silmäneulan kokoinen ruuvimeisseli ja kolvi kädessään remontoimassa kamerakännykkää ennen firman pikkujoulujuhlaan lähtöä? Miten usein vaihtaa isoisä kaupunkimaasturin vaihdelaatikon öljyt?

Emme ole, ei ole, ja ei useinkaan.

Tavallaan hätkähdyttäväähän ei näin ole, että juuri tähän saakka luoksepääsemättömin teknologia, kliininen sairaanhoito, on tullut postimyynnin kautta koteihin.

Siitä saakka kun kotona käytettävät hampaanpaikkaussarjat tulivat suosituiksi viime vuonna Bulgariassa, on ollut helppo tottua ihmisten metroissa ja busseissa mukanaan kiikuttamiin tiputuslaitteisiin ja sädehoitopäähineisiin muuallakin Euroopassa. Tee-Itse-Umpisuolenpoisto- ja mahalaukunohitusleikkaustuotteet ovat olleet kaupoissa jo kesästä saakka. Lääkärit ovat joutuneet turvautumaan työttömyyden pelossa toimenkuvan rajuun laajentamiseen. Vammojen ja sairauksien hoidon lisäksi myös niiden aiheuttaminen on otettu työnkuvaan mukaan.

Kaiken tämän ansiosta on nyt aiheellisesti huolestuttu röntgenlaitteiden hintojen romahdettua em. laitteiden luvanvaraistamisesta. On ehdotettu laitteiden myyntikieltoa alle 20-vuotiaille ja opiskelijoille. Mielestäni se, että tuhoajatuksia hautova koululainen jättää sen automaattiaseen kotiinsa ja tuo laukussaan akulla toimivan röntgenlampun, joka altistaa luokkatoverit säteilylle, on kuitenkin parempi vaihtoehto.

Kotihoidon tukea ei asiantuntija- ja lääkärikunta kuitenkaan anna. Morfiini,- nukutus- ja puudutuspiikkien käytössä ja aineiden annostelussa ollaan huolimattomia. Leikkausta tehtäessä sekoitetaan joskus hermokanava ohutsuoleen, tai kaihitoimenpiteessä poistetaan iiris ja jätetään kasvain silmämunaan. Kömmähdyksien sattuessa otetaan herkästi yhteyttä kuluttaja-asiamieheen. Lääkärit alleviivaavat, että kotileikkaussarjojen ohjeet ovat perusteelliset ja selkeät, mutta esim. Suomen itämurteiden alueella ei aina lueta niitä ollenkaan, tai sitten mielletään ne ' Brysselin direktiivikomenteluksi' . Tällainen asenne johtaa usein impulsiiviseen voimankäyttöön ja toimeliaisuuteen. Juuri viime viikolla uutisoitiin Salamanperän tapauksesta, jossa vaimo oli käyttänyt miehensä selkäydinpunktiossa traktorin bensapumpun letkua. Satumaisella onnella komplikaatioita ei ollut tullut, mutta ' selkähiki oli pari päivää tuoksunut mopopensalta'.

Kotilääketieteen markkinoiden vapautuminen on avannut myös kokeellisen lääketieteen ja tutkimuksen ulottuvuuden koteihin. Mölönäkkäläjompaislainen Tanu-Ainu Jahnukainen on tutkinut poikamiesyksiössään veren happimäärän lisäämistä ilman liikuntaa. Hän kehittää säiliömenetelmää, jossa kainalovaltimon verta valutetaan ritilälle, jonka läpi kulkiessaan veri hapettuu huoneilmasta ja jatkaa matkaansa suppiloon joka on yhdistetty reisivaltimoon. Ongelmana on että hapetusasiakas saattaa unohtaa käyttää keuhkojaan, ja hapetusritilää pakattaessa huomataan että parin tunnin toimenpiteen aikana asiakkaan keuhkot ovat painuneet kasaan. Huoneessa ei myöskään ilman viikottaista tuuletusta pidä tupakoida.

' Salamanperän Spedeksi' itseään tituleeraava Tanu-Ainu Jahnukainen tekee silppua lääkärien varoitteluista. Hän on istuttanut aivoihinsa kasvin ja verisuoniinsa pieniä kaloja, jotka käyttävät kolesterolia ravinnokseen.



Kuvassa Tanu tuulettaa huulillaan Janne Porkan aikoinaan suomalaiseen tilkemöläysten pikavalikkoon lanseeraama ' Jess!'

tiistai 18. marraskuuta 2008

Halaa Hihhuli Päivässä

Niin ovat jotkut meista lokkeja, jotka kääntävat sillinhimoisen katseensa poispäin kalan teurasverestä.

Jotkut meistä eivät voi katsoa väkivaltaa televisiosta. Normandian maihinnousua kuvaavan elokuvan silpomissavotta, tarantinomainen lihanleikkuudokumentti, tai edes huumorikauhun merkeissä tapahtuva anatominen kuvailoittelu on kestämätön ajatus joillekin. Keitä he ovat?


He ovat edellisessä elamässään väkivaltaisesti käyttäytyneitä hunsvotteja jotka ovat seivästäneet vastasyntyneitä. Nykyisia kultahamsterien pussailijoita! He tarvitsevat rakkauttamme.


Kun ylpeä isä lakkiaisaamuna kuulee tyttarensä kukkapuskan alta lausuvan: Isä minä haluan auttaa elämässäni ihmisia ja ryhtya hengenpelastajanunnaksi, veren kylmeneminen on pläkki, kuten Susi-Kustaa sanoo. Tytön synti, edellisessä elämässa Perkeleen kanssa tehty sopimus, ei ole sen tavattomampaa kuin enomies Transelmi Mallasjoen kirjoittamaton sopimus Kiteen Kirkas-pullovuoren kanssa. Mutta menisin anteeksiantamisessa ihan kumihousutehtaalle saakka.


Peräänkuulutan Paholaisen ja kaikkien pahojen henkien oiketta syntien anteeksisaamiseen. Muista demonien pomoa Luciferia, väkivaltariippuvuudesta huikeasti kärsivaa Jumalan luomaa olentoa, kun seuraavan kerran katsot naapurin eläinoikeusaktivisti Iia-Liian vegaanipaaston ohentaman tyhjän sielun ikkunat avaaviin vesiliukoisiin silmiin.


Miksi maailmanparantajat ovat niin inhottuja? Siksi etta he ovat kävelevä näyttelyosasto edellisessä elämässä pahan kanssa sopimuksen tehneista ex-ahneista, ex-vallanhaluisista ja ex-kostonhimoisista sadisteista. Kukaan ei vihaa juoppoja enemmän kuin aamunsa lasiin sylkemällä aloittava ex-korkinnarauttaja, kukaan ei ole tekopyhempi kuin koko ikänsä vartalonvuokrausalalla toiminut nykyinen retriittitantta. Kaikilla on huono omatunto kärpäsen käristämisestä surennuslasilla, mutta kaikki eivat sentään ole olleet sarjamurhaajia edellisessä elämässä.


Siksi, ystävät, jokainen Jehovan todistaja, jokainen Pelastusarmeijan sotilas ja kaikki vapaaehtoistyöntekijät tarvitsevat hyväksyntäämme. Halaa ainakin yhta hihhulia päivässä. Kun ovellasi on Vartiotornin lähettilas, ota hänet hellään syleilyysi ja supise hänen korvaansa sanatonta kielta jolla vauhkoontuneita hevosia rauhoitetaan. Purista perseesta.